2009. április 14., kedd

Zölderdőben...Mire jó az ibolya?

A HÚSVÉTI locsoló vers hallatán merült fel bennem a gondolat vajon azon kívül, hogy szerény, és illatos mást mit tudhatnak az emberek  az ibolyáról? Mert, amúgy ilyenkor rengeteg lelhető fel erdőn-mezőn,  kertek, bokrok alján belőle.
Vajon azon kívül, hogy összevadászunk belőle egy-egy illatos 
csokrot, gondolunk-e  arra, hogy még mire is használható
 ez a  szerény kis ibolya?
Gyakorlatilag az ibolyavirág: ehető. És a levél is. Gyógynövény? Gyulladáscsökkentő, nyugtató, vérnyomáscsökkentő hatással.
Gyökere is használható, hurut-oldó, köptető készítményekben nyákoldóként bukkan fel, házilagosan forrázatként alkalmazható.
Sok-sok évvel ezelőtt, amikor először vetettem be, részben vizuális élményként tavasszal az ibolya virágát a vasárnapi menü salátájában, az akkor még igencsak fiatal 
gyermekeim furcsán néztek rám, talán szegény mama megbolondult, hogy virággal hintette meg a fejes saláta leveleit?

Persze, mivel apró volt, nem válogatták le a lila fejecskéket a zöld, sárga levelekről, hanem megették. Aztán a következő évben, a szezonban már maguk mentek szedni, azzal, hogy hoztuk az ebédre. Megszokták, egy szezon alatt. A látványát, és ezzel együtt az ízét is. Meg azt is, hogy vannak virágok, amik ehetőek. A jelenben ott tartunk, hogy ilyenkor,  fáradtságos munkával a család, párokkal kibővült összes keze ibolyát szed, nagy halom kerül az asztalra, hogy a szárától megfosztva a fejecskék különböző módon végezzék a pályafutásukat. 
Egy kupac frissen kerül a saláta levelek közé. Egy másik halmocska a szárítás során téli felhasználásra tárolódik /teába, fürdővízbe/. Egy következő adag a nyári napokra jégkockába zárva, fagyasztva . Kandírozott virág  születésnapi túrótorta díszéül. Sőt a bodza szörp mintájára nyugtató, vérnyomáscsökkentő ibolya szörp, forró mézzel leöntve a virágokat, ibolya-méz  is készül. A méz általánosan ismert jótékony  hatása kicsit több lesz, hiszen az ibolya szalicilát tartalmú, nem csak belsőleg /hörghurut/, de külsőleg is, mint ekcéma, pikkelysömör, pattanások ellenszereként, gyulladáscsökkentő.
Biztos, ami biztos, ilyenkor egy kis borecet segítségével ibolya-ecet is készül, hiszen saláta szinte egész évben elérhető, így az ibolya illúzió is. Persze, nem csupán illúzióról van szó, hiszen hatóanyagai /cianidin, violakvercetin,  violarutozid, illóolaj, szaponinok, szalicilsav származékok, karotenoidok /,  valamennyi felhasználási formában hasznosak.
Végül ne felejtsük el, hogy az illata önmagában is gyönyörűség! A látványán kívül.








BioBodyguard

Nincsenek megjegyzések: